Alabárd (Burg Forchtenstein) L01380

Lelet: Alabárd

Nép: német

Megtalálás helye: Fraknó vára, Burg Forchtenstein, Ausztria

Kora: XVI. század

, ,

Jelenlegi helye: Fraknó vára, Burg Forchtenstein, Ausztria (?)

Anyaga: acél, tölgy

Leírás: A több alabárdra hivatkozik, melyek szintén a fraknói várban találhatóak meg, összesen 21 darab.Alabárd (német forma). A félhold alakban kivágott bárdlap némelyiknél áttört lyukakkal, némelyiknél csoportokban alkalmazott bemélyített ékítményekkel. Hegyes csúcsban végződő foka lefelé vágott. A nyéllyuk felül zárt és vasa négyélű hosszú szuronybanvégződik. Az alakra nézve hasonló alabárdok, különböző fegyverkovács-bélyeget viselnek. Legtöbbön a pallosmarkolathoz hasonló jegy van beütve, egyen levél alakú beütött lapból a kereszt, két karja alatt két golyóalakkal domborodik ki. Egynek szuronyán a félhold, egy harmadikon ismét a kereszt domborodik ki beütött alapból, két karja alatt azonban két pálca alakú domborodás látszik, azon jelenetre emlékeztetve, midőn a felfeszített Istenember Mária és János által van környezve. Az alabárdokon alkalmazott szuronyok hossza 37 cm-től egész 64 cm-ig váltakozik. A hosszú tölgyfa-nyelek négyszögek s a szögletek le vannak tompítva.

Beküldte: Sdkfz251

Eredeti link: https://sites.google.com/site/hagyomanyesmultidezo/nyilvanos/katalogus/xvii-szazad/ferfi-viseletek/hadi-viseletek/fegyverek/szalfegyverek/alabardok/alabard-frakno

Forrás: http://ia601704.us.archive.org/25/items/magyarhadtrtnelm00mill/magyarhadtrtnelm00mill.pdfDr. Szendrei János: Magyar hadtörténelmi emlékek az Ezredéves Országos Kiállításon. Budapest, 1896. 197. o.

Become a patron at Patreon!

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Alabárd (Burg Forchtenstein) L01380” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük