Zászló (Magyarország) L00062

Lelet: Zászló

Nép: magyar

Megtalálás helye: Magyarország, dr. Aradi János ny. rendőralezredes ajándékozta a múzeumnak, 1998-ban.

Kora: az alapzászló 1848-ból való, később, a dualizmus korában átalakították, magyar címert varrtak rá

, , ,

Jelenlegi helye: Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár, Magyarország
Leltári szám: Gyarapodási napló száma: 3/1998

Anyaga:

Leírás: A Szent István Király Múzeum legújabb szerzeményei közé tartozik egy, az 1848/49-es szabadságharcból származó zászló. A nemzeti ereklyének számító zászló történetét a családi hagyomány őrizte meg. A szabadságharc bukása utáni megtorlás, majd az azt követő másfél évszázad alatt méltó kegyelettel őrizte az Aradi család a magyar nemzeti függetlenségért és szabadságért vívott küzdelem ezen jelképét. Az apáról fiúra örökített legenda szerint a zászlót az igari Bali család egyik őse kapta egy honvédtiszttől a dunaföldvári hídnál, mikor szénásszekerével segített átkelniök a folyón. Legutóbbi tulajdonosa néhai Bali György volt, tőle került az Aradi családhoz, onnan pedig a múzeumba. A jelenleg rendelkezésre álló, elsősoron heraldikai jegyek alapján a piros-fehér-zöld zászló eredetileg valóban a szabadságharc idejéből való. Az alapzászló funkcióját: toborzó- zászló, csatazászló, csapatzászló stb., adatok hiányában jelenleg nem tudjuk rekonstruálni. A továbbiakban a zászlótextil, és a ráfestett 1848-as felirat vegyi vizsgálata pontosíthatja az eddigi ismereteinket. A zászló közepén egy meglehetősen rossz állapotban levő koronás középcímer látható, mely az 1874-es címerrendezés után Fiumét is feltüntette a címerpajzson. Az utólagosan rátett címer tehát a ’48-as zászló dualizmus kori használatát jelzi. A zászló későbbi történetére vonatkozóan nincsenek adataink, de igen gyakori, hogy honvédegyletek, a 48-as politikai pártok – akár korteszászlóként is – használták, és büszkén őrizték a szabadságharc emlékét őrző ereklyéket.Irodalom:125 év – 125 tárgy. Válogatás a Fejér megyei Múzeumok gyűjteményeiből. – Szent István Király Múzeum közleményei: D sorozat. Székesfehérvár, 2000.

Beküldte: mill

Eredeti link: https://sites.google.com/site/hagyomanyesmultidezo/nyilvanos/katalogus/xix-szazad/hasznalati-eszkoezoek/zaszlok-meltosagjelvenyek/zaszlok/zaszlo-magyarorszag

Forrás: http://mek.oszk.hu/09400/09439/09439.pdf125 év – 125 tárgy. Válogatás a Fejér megyei Múzeumok gyűjteményeiből. – Szent István Király Múzeum közleményei: D sorozat. Székesfehérvár, 2000. 144-145. o.

Become a patron at Patreon!

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Zászló (Magyarország) L00062” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük